Vesmírná společnost SpaceX, v čele s Elonem Muskem, byla vybrán Ministerstvem obrany Spojených států pro ambiciózní projekt: vývoj rozsáhlé sítě špionážních satelitů pojmenované Starshield. Podle informací zveřejněných zpravodajským portálem Reuters, tato síť bude skládat se ze stovek satelitů, jež budou schopné shromažďovat obrazové údaje z celé planety pro potřeby amerického zpravodajství.

Kombinace velkých obrazových satelitů a přenosových satelitů by mohla významně zvýšit schopnost USA nepřetržitě monitorovat globální cíle.

Projekt Starshield není spojen se známou sítí satelitů Starlink od SpaceX. Zatímco Starlink slouží primárně civilním účelům, Starshield je zaměřen na vládní a bezpečnostní operace. V loňském roce SpaceX již obdržela od Kosmických sil USA kontrakt v hodnotě 70 milionů amerických dolarů na poskytování satelitních komunikačních služeb v rámci programu Starshield.

Ani SpaceX ani Národní úřad pro průzkum přímo nepotvrdili účast společnosti na tomto projektu, avšak mluvčí NRO naznačil, že agentura pracuje na vývoji nejkomplexnějšího vesmírného systému dohledu a průzkumu v historii.