AMD ještě zdaleka nestihlo vydat všechny modely desktopových grafických karet Radeon RX 7000, které využívají architekturu RDNA 3, ale i přesto se začíná spekulovat o nadcházející sérii. Modely Radeon RX 8000, které využijí čipy „Navi 4X“, prý mezi sebou nebudou mít ani jednu kartu pro nejnáročnější uživatele.

Pakliže patříte mezi fanoušky AMD a současně spadáte do sorty spotřebitelů, kteří potřebují high-end modely karet typu Radeon RX 7900 XT nebo XTX, následující generace, poháněná architekturou RDNA 4, vás nejspíš zklame. Alespoň to tedy vyplývá z přesvědčení známého insidera.

Renomovaný leaker Kepler v příspěvku na Twitteru uvedl, že série grafických čipů Navi 4X nenabídne ani jeden high-end kousek. V komentářové sekci se přitom odvolává na tři zdroje, od kterých informaci zaslechl.

Pokud jste již někdy zaslechli něco o architektuře RNDA 3.5, možná právě uvažujete nad tím, zda právě ona nepřinese nějaké další high-end modely. Nicméně, tato generace GPU je vyvinutá speciálně pro integrovaná grafická jádra, která najdeme například v procesorech AMD Ryzen 8000 „Strix Point“.

Server Wccftech připomíná dřívější prohlášení výkonného viceprezidenta v divizi Computing & Graphics Business Group společnosti AMD Ricka Bergmana. Ten slíbil, že RDNA 4 přinese ještě větší výkon než RDNA 3, a to v blízké budoucnosti. Absence nadšeneckých a ultra nadšeneckých modelů tedy neznamená, že RDNA 4 nepřinese žádné rychlejší karty.