O nadcházejících procesorech AMD Ryzen 8000 máme už nějaké informace. Co se týče desktopů, můžeme očekávat sérii Granite Ridge, jež dorazí v následujícím roce a využije buď 3nm, nebo 4nm proces. V noteboocích bychom se pak měli setkat s čipy, které jsou kódově označené jako Strix Point.

Jak prvně informoval server Phoronix, v backendu AMDGPU LLVM byly spatřeny čipy GFX1150 a GFX1151. Portál Videocardz pak poznamenává, že zatímco o prvním zmíněném již hovořili samotní pracovníci AMD, ten druhý je nyní viděn poprvé.

Je možné, že tyto identifikátory přísluší čipům, o kterých dříve hovořil známý insider Moore's Law Is Dead. Podle jeho informací má AMD vydat dvojici Strix čipů, přičemž první z nich má dorazit někdy mezi Q2 a Q3 2024 a ten druhý neznámo kdy v druhé polovině 2024.

Přestože není úplně jasné, kdy AMD plánuje tyto čipy vydat, leaker se zmínil o specifikacích. APU s označením Strix Point, jemuž pravděpodobně bude příslušet označení GFX1150, má využívat 4nm monolit. Obdrží dohromady dvanáct procesorových jader a čtyřiadvacet vláken spolu s 24MB unifikovanou L3 cache. GPU dostane 16 výpočetních jednotek. Se spotřebou v rozmezí od 15 do 45 wattů má jít o APU pro prémiová zařízení.

Takzvaný Strix Halo, pravděpodobně tedy GFX1151, pak má být určen ještě náročnějším uživatelům. Na rozdíl od Strix Point má totiž jít o čipletové APU s maximální spotřebou 120 W, které bude schopno konkurovat SoC Apple řady M. Využívat má šestnáct procesorových jader a dvaatřicet vláken. Co se pak týče grafické jednotky, ta se má pochlubit 40 výpočetními jednotkami a 32MB Infinity Cache.

Oba zmíněné čipy budou kombinovat architektury Zen 5 a RDNA 3.5, k nimž přidají ještě speciální AI jednotku.