O dalším vlajkovém čipsetu pro mobilní telefony a tablety z dílny amerického Qualcommu, jenž bude označen jako Snapdragon 8 Gen 3, již máme delší dobu poměrně hodně podrobností. Počítá se s tím, že přinese výrazný výkonnostní posun oproti Snapdragonu 8 Gen 2, který najdeme v těch nejlepších smartphonech současnosti, avšak nyní vyplaval na povrch zajímavý drb o tom, že by mohl být v některých případech ještě rychlejší. Má se Apple se svým A17 Bionic bát?

Podle známého leakera vystupujícího pod jménem Revegnus bude Snapdragon 8 Gen 3 dostupný ve dvou různých konfiguracích. Kromě 1+5+2, o které už víme, by se mohla objevit i 2+4+2. V praxi by to znamenalo, že čipset obdrží další velké jádro na úkor jednoho středního, díky čemuž může být výkon potenciálně ještě vyšší.

Bližší detaily Revegnus neprozradil, ale nabízí se zcela logická otázka: „Pro jaké výrobce/smartphony tedy bude varianta 2+4+2 dostupná?“ Na ni pochopitelně nejsme schopni se stoprocentní jistotou odpovědět, ale dalo by se spekulovat o tom, že ji Qualcomm nabídne exkluzivně Samsungu pro jeho vlajkové lodě Galaxy S24.

V jejich případě je nicméně stále otázkou, zda se jihokorejský technologický gigant raději nevrátí k čipům vlastní výroby. Nedávno se například řešilo možné použití SoC označeného jako Exynos 2400.

Snapdragon 8 Gen 3 zřejmě přinese 3,2GHz nebo 3,4GHz frekvenci hlavního jádra, jímž bude Cortex-X4. Ve verzi pro smartphony od Samsungu by však mohl být takt posunut až na 3,75 GHz. Co se poté týče grafického jádra Adreno 750, počítat údajně můžeme s 900MHz frekvencí. Navíc by mohlo být až o 50 % rychlejší než u předchůdce. Čipu nemá chybět podpora úložiště UFS 4.1 a podpora LPDDR5/LPDDR5X paměti.