Qualcomm nedávno představil svůj nový vlajkový čipset Snapdragon 8 Gen 2. Před jeho oficiálním ohlášením jsme dlouhou dobu poslouchali všelijaké spekulace a někteří jejich autoři uváděli, že by mohl tento čip překonat konkurenci v podobě A16 od Applu. Skóre z benchmarku Geekbench ale ukazuje, že to možná nebyla tak úplně pravda.

V databázi Geekbench se objevil telefon označený jako Vivo V2227A, který běží na systému Android 13. Není zde sice konkrétně specifikováno, že jde o Snapdragon 8 Gen 2, ale když se koukneme na konfiguraci jader a jejich frekvence a všechny tyto údaje následně porovnáme s oficiálními informacemi, dojde nám, že to opravdu bude s nejvyšší pravděpodobností právě tento čipset.

Čip získal 1 483 bodů v single-core testu a 4 709 bodů v multi-core testu. Když tyto výsledky srovnáme s tím, co dokázal čip A16, zjistíme, že se mu Snapdragon 8 Gen 2 vůbec nepřiblížil. iPhone 14 Pro vybavený čipem A16 totiž obdržel 1 874 bodů v single-core testu a 5 372 bodů v multi-core testu. Vzhledem k dřívějším spekulacím je také překvapivé, že vyšší single-core skóre mají všechny iPhony 12, 13 a 14.

Na druhou stranu se ale rozhodně nedá říct, že by byl Snapdragon 8 Gen 2 úplně zbytečnou novinkou. Svého předchůdce, Snapdragon 8 Gen 1, totiž překonává docela s přehledem. V oblasti single-core výkonu je zlepšení zhruba 22%, v multi-core pak 24%.

O Snapdragonu 8 Gen 2 se můžete dozvědět více v samostatném článku.