Populární textový nástroj ChatGPT je po měsíčním zákazu opět dostupný v Itálii. Společnost OpenAI uvedla, že splnila požadavky italského úřadu pro ochranu osobních údajů, aby mohla být dočasná blokace softwaru AI zrušena.

OpenAI trvdí, že se podrobila řadě podmínek, které chtěl italský úřad pro ochranu osobních údajů splnit do 30. dubna, aby mohl být zákaz populární služby zrušen. O zprávě informoval na Twitteru generální ředitel OpenAI Sam Altman.

Italský regulační úřad zdůraznil, že nechce bránit rozvoji umělé inteligence, ale upozornil na důležitost dodržování přísných pravidel EU pro ochranu osobních údajů.

V posledním týdnu byla zavedena nová bezpečnostní opatření a podle serveru TechCrunch se nově italským uživatelům zobrazuje hláška, kde musí potvrdit, zda jim je více než 18 let. Pokud by byl zájemce o používání ChatGPT ve věku od 13 do 17 let, musel by potvrdit, že má souhlas od rodičů nebo opatrovníka.

Společnost OpenAI se zavázala k tomu, že bude dodržovat italské a evropské zákony o ochraně osobních údajů a bude pracovat na minimalizaci rizik spojených s využíváním ChatGPT.