Skládací zařízení mnohým přijdou jako průlom, jiní je mají za naprostou zbytečnost. Tak jako tak se ale nemění nic na tom, že se do tohoto segmentu pouští čím dál více výrobců a jednotlivé produkty se dokonce stávají cenově dostupnějšími.

Už řadu měsíců se diskutuje o skládacích iPhonech nebo jiných hračičkách od Applu, které by zase rozšířily jeho portfolio produktů o nějakou tu novinku. Prvně se zřejmě dočkáme iPadu se skládací obrazovkou nebo hodně podobného MacBooku, na iPhony se pravděpodobně dostane řada až poté. Relativně pozdní příchod by ale teoreticky mohl přinést ovoce.

Vypadá to, že Apple nechce vydat jako první skládací iPhone odbyté nebo neoriginální zařízení, ba naopak. Nově objevený patent nasvědčuje tomu, že půjde o pěkně vyparáděný kousek, který by mohl nabídnout zcela revoluční mechanismus – samozavírací displej.

V samotné patentové žádosti je vychytávka popisována jako ochrana před rozbitím displeje. Když totiž smartphone spadne z vyšší výšky přímo na obrazovku, hrozí její vážné poškození, a v případě skládacích telefonů to může být ještě horší. Pokud by se ale v letu dokázal sám zavřít, spadl by na šasi, jež toho při správném provedení může vydržet daleko více.

Apple vysvětluje, že mobilní zařízení se skládacími a rolovacími displeji mohou používat snímač pro detekci vertikálního zrychlení – akcelerometr – aby se zjistilo, zda bylo ono zařízení upuštěno. Pakliže snímač zjistí, že smartphone skutečně padá, může zajistit jeho zaklopení, aby nedošlo k poškození obrazovky.

„Metoda může zahrnovat aktivaci uvolňovacího mechanismu pro kloubového spojení mezi prvním displejem a druhým displejem elektronického zařízení, když vertikální zrychlení překročí předem stanovenou prahovou hodnotu, přičemž aktivace sníží úhel mezi prvním displejem a druhým displejem,“ stojí v dokumentu.

Zatímco v letošním roce se pravděpodobně žádného skládacího zařízení od Applu nedočkáme, a to kvůli uvedení AR/VR náhlavní soupravy, která je v přípravě už několik let, následující rok by mohl dorazit skládací iPad a v roce 2025 první skládací iPhone. A jak už má Apple ve zvyku, zřejmě na trh půjde s vysoce ambiciózní cenovkou.