Společnost Meta (dříve známá jako Facebook) se ocitla mezi dvěma příslovečnými mlýnskými kameny. Na jedné straně je tlak uživatelů volajících po větším soukromí na sociálních sítích, a na straně druhé stojí politici a neziskové organizace, kteří se bojí, že přísnější ochrana soukromí pomůže online predátorům. 

Konkrétně je řeč o automatickém koncovém šifrování konverzací, které zabraňuje odposlouchávání nebo jinému narušení soukromí. Funguje to tak, že zpráva putuje zašifrovaná a klíč k jejímu odemčení má jen adresát, takže ani Meta neví, o čem si lidé píší. Z aplikací patřících společnosti Meta toto nabízí jen WhatsApp, zatímco třeba na Messengeru si můžete šifrování aktivovat v nastavení jednotlivých konverzací (kliknete na ikonku „i“ a zvolíte „přejít na tajnou konverzaci“). Instagram koncové šifrování neumí vůbec. 

Mark Zuckerberg představil v roce 2019 plán na sjednocení těchto platforem a jeho součástí bylo i automatické šifrování, které mělo být zavedeno do roku 2022. Nakonec se to ale nestihne. „Dáváme si na čas, abychom to udělali dobře. Globální zavedení koncového šifrování proběhne až v roce 2023,“ řekla novinářům Antigone Davisová, která má ve společnosti na starosti bezpečnost Facebooku.

Skutečným důvodem je podle novinářů tlak některých britských neziskovek a politiků, kteří se domnívají, že šifrování zpráv nahrává do karet online predátorům. Národní společnost pro prevenci týrání dětí označila (šifrované) soukromé zprávy za přední linii sexuálního zneužívání dětí, protože zde není možná kontrola obsahu ze strany správce ani úřadů. S tím souhlasí i ministryně vnitra Spojeného království Priti Patelová, podle níž jsou plány Meta nepřípustné. Navíc v roce 2023 má vstoupit v platnost zákon, který požaduje po technologických firmách, aby chránily děti před škodlivým obsahem a dalšími nástrahami internetu.

Společnost Meta se ale domnívá, že dokáže predátory odhalit i po zavedení šifrování. Systém by měl využívat kombinaci kontroly nezašifrovaného obsahu a nahlášení jinými uživateli. Něco podobného už dokonce funguje v rámci WhatsAppu.

Co si o tom myslíte vy? Dbáte na zabezpečení online konverzací, nebo něco takového vůbec neřešíte?