Pat Gelsinger slaví první rok ve funkci výkonného ředitele společnosti Intel a při té příležitosti zveřejnil na svém LinkedIn profilu video, ve kterém bilancuje, co všechno za posledních 12 měsíců v Intelu dokázali.

Nejzajímavější je pasáž, kdy Gelsinger chválí 12. generaci Intel Core procesorů: „Procesory Alder Lake přišly jak rána z čistého nebe – bum a jsme zpátky ve hře! AMD sledujeme ve zpětném zrcátku a už nikdy je nepustíme před sebe.“

Rýpnutí do konkurence vyvolalo ohlas nejen u médií, ale i Gelsingerovo sledujících na LinkedInu. „Intel představil 10nm procesor v listopadu 2021, tedy 364 dní poté, co AMD uvedlo svůj 7nm čip, a vy si troufáte tvrdit, že jste lepší? Arogance Intelu je ohromující,“ stojí v komentáři s největším počtem lajků.

Další komentující poukazuje na to, že nebýt silné konkurence v podobě AMD, tak by Intel neměl motivaci inovovat své produkty, ani nastavit „rozumné“ ceny. V komentářích se objevila také poznámka, proč Intel neporovná své procesory s těmi od Applu. Nechybí ale ani mnoho příspěvků, které vystoupení či dosavadní práci nového ředitele Intelu chválí.

Není to poprvé, co upřímnost Pata Gelsingera dostala Intel do médií. V prosinci minulého roku musel Gelsinger mírnit svou rétoriku poté, co si postěžoval, že Tchaj-wan je (pro výrobu čipů) velice nestabilní zemí: „Jen během tohoto týdne poslal Peking do identifikační zóny protivzdušné obrany Tchaj-wanu 27 bojových letounů.“ Později ale sám odletěl do Tchaj-wanu, aby jednal o posílení výroby čipů a nových investicích.

Ale zpátky k videu. Ve zhruba pětiminutovém monologu došlo i na výhled do budoucna. Podle Gelsingera je Intel skvěle připraven na trendy, které budou řídit poptávku po procesorech, ať už jde o umělou inteligenci, zajištění bezpečnosti dat nebo nízké datové odezvy. Zopakoval také plány týkající se výrobní technologie procesorů a prozradil, že práce na nich jdou podle harmonogramu a v některých případech si týmy dokonce stihly vytvořit časovou rezervu. Po několikaletém zpoždění 10nm procesu jistě dobrá zpráva…