Qualcomm je jeden z největších světových výrobců čipů, jeho výrobky ale na rozdíl od těch AMD či Intelu míří do mobilů, nikoli počítačů. To by se v dohledné době mohlo změnit.

Právě díky tomu, že jsou čipy Qualcommu mířeny na mobilní zařízení, musejí být vysoce energeticky účinné, a právě toto platí na čipy technologie ARM obecně. Naopak ale v současnosti ARM ztrácí na výkonu.

To by se mohlo změnit s vývojem nových jader Nuvia. Ta by mohla přinést počítačům výhody ARM s využitím toho, že desktopové procesory nekladou až takový důraz na nízkou spotřebu.

Konkurenceschopným by pak měl být i vyvíjený Adreno grafický čip designovaný na škálování až k dedikovaným počítačovým grafikám.

Architektura ARM se napříč celým technologickým trhem stále rozšiřuje. Využívá ji třeba Apple na svých vysoce výkonných čipech M1, Nvidia ARM rovnou kupuje a Microsoft pracuje na podpoře ARM napříč svým ekosystémem.

Každopádně má ARM před sebou ještě dlouhou cestu, v současných aplikacích a systémech není příliš podporovaný a emulace není efektivním nástrojem proti tomuto faktu. Vše zkrátka zabere čas, jádra Nuvia by měla být poprvé dostupná v roce 2023.