Pandemie ukázala, že někteří zaměstnanci nemusí nutně pracovat z kanceláře. Řada velkých technologických společností úplnou práci z domova začala umožňovat už brzy po jejím začátku. Problém s mnoha lidmi na jednom místě ale ustává, a tak společnosti přecházejí zpátky k vyžadování fyzické prezence na pracovišti.

Nejinak je tomu v případě Applu, který od 23. května/mája začne vyžadovat alespoň tři dny v týdnu práci z kanceláře, zatímco zbylé dva pracovní dny mohou zaměstnanci pracovat z domu. Právě kvůli této změně pravidel odchází šéf divize strojového učení Apple.

Přechází do Alphabet, mateřské společnosti Google, která je vůči zaměstnancům pracujícím z domu výrazně benevolentnější. I ona sice vyžaduje alespoň tři dny v týdnu přímo na pracovišti, běžněji ale přijímá žádosti o home office od svých zaměstnanců.

Statistiky mluví o 85 % přijatých žádostí o relokaci či práci z domova. Čísla z Applu sice neznáme, nebudou ale nejspíš ani zdaleka tak přívětivá. Návrat k vyžadování práce na místě zaměstnanci společnosti zkritizovali v otevřeném dopisu, který je jí adresován.

„Nežádáme, aby odteď všichni museli pracovat z domova,“ píšou zaměstnanci v dopise. „Žádáme, abychom se společně se svými týmy a přímými nadřízenými sami rozhodli, jaký způsob práce je pro každého z nás nejlepší, ať už v kanceláři, při práci z domova, nebo při kombinovaném přístupu. Přestaňte se k nám chovat jako ke školákům, kterým je třeba říkat, kdy mají kde být a jaké mají dělat domácí úkoly.“

Zaměstnanci (alespoň v USA) jsou teď více než kdy dřív citliví na způsob, jakým budou pracovat. Až dvě třetiny z nich by podle zprávy americké ADP zvažovaly změnu zaměstnavatele, pokud by se zaměstnanci museli vrátit do kanceláře na plný úvazek.