Samsung oficiálně představil svou dosud nejrychlejší operační paměť pro grafické karty. Nabídne propustnost až 24 Gbps, jde tedy o zhruba 30% vylepšení oproti dosud využívaným pamětím s propustností 18 Gbps. Najdeme je nejspíš v prémiových modelech nových řad grafických karet od AMD i Nvidie.

Samsung ve své tiskové zprávě dává rychlost paměti po její integraci do grafické karty do kontextu. Dokázali byste z ní stáhnout 1,1 terabajtu dat, tedy asi 275 filmů ve FullHD za jednu jedinou sekundu. Jde o rychlosti, které konkurence dokáže dorovnat jen stěží, i proto jde právě o paměti Samsungu, které jsou v grafických kartách využívány.

Samsung využil své desetinanometrové architektury společně s technologií UAV. Ta umožňuje efektivnější a levnější tisk ještě menších tranzistorů. Už teď ji využívá AMD a velké plány s ní má i Intel. Samsung se také chvástá vyžitím pokročilého izolantu, který minimalizuje ztrátu energie uvnitř paměti.

Velkou výhodou pamětí je také využití technologie dynamického přepínání napětí. Když tak grafická karta zrovna plnou rychlost RAM nebude potřebovat, sníží se napětí, čímž se omezí zahřívání i spotřeba baterie. Tahle technologie se nejspíš nejvíce propíše do životnosti baterie notebooků. Konkrétně půjde o 20% snížení spotřeby v úsporném režimu.

Jak bylo zmíněno, v praxi paměť nejspíš uvidíme už v nových sériích grafických karet. Na ty si ale podle současných spekulací možná budeme muset počkat až na konec roku.