Nedávno představené vlajkové modely řady Galaxy S23 od jihokorejského Samsungu prochází, jako ostatně každý nový telefon, po celém světě velkým množstvím testů. Kromě oblasti výkonu je v těchto testech tradičně kladen velký důraz také na kvalitu zpracování telefonu jako takového. To je oblast, ve které zejména  „vlajky“ od Samsungu v posledních letech excelují. Očekávání proto byla i tentokrát velmi vysoko a nutno říct, že telefony rozhodně nezklamaly. YouTuber Zack Nelson z kanálu JerryRigEverything, který se testováním telefonů zabývá dlouhodobě, se rozhodl otestovat model Galaxy S23 Ultra a opravdu ho nešetřil.

Posunout laťku oproti minulé generaci S22 bylo velmi náročné, ale Samsungu se to více než podařilo. Letošní model kromě nároků na odolnost uspokojí i zastánce udržitelnosti. Firma totiž do konstrukce zakomponovala dvakrát více recyklovaných materiálů než u minulé generace. Přední i zadní strana jsou chráněny sklem Corning Gorilla Glass Victus 2, což je dle výrobce nejlepší ochranné sklo na současném trhu. V rámci testu se ale žádná praktická vylepšení oproti starší generaci prokázat nepodařilo.

Na skle byly patrné škrábance po vynaložení síly odpovídající Mohsově stupnici úrovně 6, což je úplně stejná hodnota jako u modelu S22. Škrábance byly výrazněji znatelné pouze na displeji telefonu, což je snad jediný nedostatek, který z testu vyplynul. Ostatní části telefonu si v tomto ohledu vedly výrazně lépe.

Největší mezigenerační vylepšení se odehrála v oblasti konstrukce rámu. Přesné změny nejsou známy, ale rám vydržel kromě zmíněného škrábání různými druhy nožů a šroubováků také 1 minutu nad otevřeným ohněm bez jakýchkoliv ohybů a viditelných vad. Velmi slušně konstrukce obstála také v testu síly nutné pro ohnutí telefonu. To je parametr, který určitě zajímá každého, kdo svůj telefon rád nosí v zadních kapsách kalhot. Ani v tom se omezovat rozhodně nemusíte. YouTuberovi se v rukách telefon totiž vůbec ohnout nepodařilo.

Můžeme argumentovat, že telefon s cenovkou začínající v přepočtu na 35 tisících korunách by měl vydržet velmi mnoho už z principu, ale takováto odolnost rozhodně běžná není. Každopádně pokud do telefonu tyto peníze investujete, můžete být v klidu, protože ho rozhodně jen tak nezničíte. Ostatní výrobci by se mohli inspirovat, co říkáte?