Nejenže jsme se dnes dočkali představení vlajkové série Google Pixel 8, ale ještě dřív Samsung odhalil první smartphone ve fanouškovské edici od začátku roku 2021. Galaxy S23 FE, o němž se dlouhé měsíce spekulovalo, je oficiálně na světě a podívá se i na tuzemský trh. Nabízí vcelku ambiciózní výbavu.

Galaxy S23 FE využívá podobný design jako dříve vydaný Galaxy A54. Na zadní straně má trojici samostatně umístěných fotoaparátů, které jsou seřazené pod sebou do „semaforu“, a blesk, jenž se nachází napravo od mezery mezi první a druhou čočkou.

Co se týče foťáků, hlavní snímač byl ve srovnání s Galaxy S21 FE pořádně vylepšen. Nyní se pyšní 50Mpx rozlišením, což je pěkný posun oproti někdejšímu 12Mpx. Galaxy S23 FE také nabízí 8Mpx teleobjektiv s trojnásobným optickým zoomem a 12Mpx ultra širokoúhlou kameru se 123° úhlem záběru. Samsung v tiskové zprávě zmiňuje i funkce pro noční fotografování nebo pokročilý stabilizační systém.

Přední strana je osazená Dynamic AMOLED 2X displejem se 6,4palcovou úhlopříčkou, jenž nabízí až 120Hz obnovovací frekvencí. Co se ale mnohým nelíbí, jsou poměrně široké rámečky, které lze v dnešní době považovat za mírný přešlap. Na celkový zážitek z používání telefonu by ale neměly mít bůhvíjak velký vliv.

Jak se dříve předpokládalo, pod kapotou evropské verze Galaxy S23 FE se nachází procesor Exynos 2200. Ten je vyráběn 4nm procesem, a přestože se jej mnozí báli, podle portálu Sammobile funguje naprosto spolehlivě. Redakce během týdenního používání údajně nenarazila na žádné problémy související s výkonem. Samsung si tedy asi pohrál s optimalizací, což je dobře (Exynos 2200 u Galaxy S22 totiž moc slavně nedopadnul).

Všechny komponenty pohání 4 500mAh baterie s podporou 25W dobíjení. Samsung slibuje, že za půl hodinu na nabíječce se Galaxy S23 FE dobije do 50 %. Součástky uvnitř telefonu jsou chráněny proti vniknutí vody a prachu v rámci stupně krytí IP68.

CENA A DOSTUPNOST

Bohužel, Samsung neprozradil konkrétní detaily o dostupnosti Galaxy S23 FE v České republice. Prohlásil pouze, že vyjde později v letošním roce. Cenu ani přesné datum vydání ale zatím k dispozici nemáme. Jakmile se patřičné podrobnosti dozvíme, budeme vás informovat.