Po zavedení všemožných sankcí, které omezily vývoz řady produktů do Ruska, si tamní firmy řekly, že americké technologie přece nepotřebují k tomu, aby se ve své vlasti prosadily. U procesoru Baikal-M1, který je založen na 28nm technologii z roku 2011, to ale teprve začalo. Paradoxně ještě před vyvrcholením konfliktu na Ukrajině v únoru loňského roku se Rusové totiž rozhodli, že vytvoří konkurenta iPhonům.

Jak jste už ale možná odtušili, plány se úplně nepovedly. Zařízení označené jako AYYA T1, které si mělo podat americké high-end smartphony, se prodalo méně než tisíckrát, a to už je na trhu dostupné déle než rok. S informací jako první přišel deník Vedomosti.ru, jenž cituje nejmenované zdroje blízké prodejcům.

Od října roku 2021, kdy byly telefony poprvé uvedeny na tamním trhu, se údajně prodalo jenom 905 kusů. To tvoří pouhých 18 % celkového počtu vyrobených kusů, což samozřejmě není bůhvíjak úctyhodný výsledek. Prodejci tak byli údajně v letošním březnu přinuceni snížit cenu na 11 000 rublů, což v přepočtu činí zhruba 3 100 korun.

Nízké prodeje už byly popřeny Denisem Kuskovem, generálním ředitelem ruské výzkumné agentury TelecomDaily. Podle něj se jedná o statistickou chybu, jelikož v Rusku se loni prodalo více než 24,5 milionu různých smartphonů.

V návaznosti na údajné snižování cen se vyjádřil i zástupce výrobní společnosti, který deníku Vedomosti sdělil, že jde pouze o speciální akci, která „symbolizuje touhu společnosti poskytnout širokému okruhu uživatelů přístup k bezpečné technologii“. Zmínkou o bezpečnosti přitom pravděpodobně narážel na možnost zakrýt fotoaparát i mikrofony telefonu.

AYYA T1 je navržen společností Smartecosystem, která je vlastněna ruským velikánem v oblasti obranného průmyslu Rostech, vyrábí se potom v Číně. Hned po zastavení prodejů iPhonů v Rusku jej začala intenzivně propagovat například tamní poslankyně Státní dumy Maria Butina, která ve zveřejněném videu doslova posílala zástupce Applu do háje.