Již koncem tohoto měsíce by měla Nvidia představit a vypustit na trh grafickou kartu GeForce RTX 4060 Ti, která bude vhodným adeptem pro komponent do PC sestavy méně náročných uživatelů, kteří si ale chtějí užívat hry ve slušné kvalitě nebo využívat další vychytávky exkluzivní pro novou generaci. Zatímco cenu ještě za zklamání označit nemůžeme, protože ji neznáme, paměť a sběrnici už se skoro 100% jistotou ano.

Mnohým z vás jistě neunikly záznamy z moderních AAA her, které sice častokrát vypadají úchvatně, ale právě kvůli svým vizuálům jsou velice náročné na VRAM, což potvrzují videa zaměřená na testování, kterých je napříč internetem spousta. Proto lze tedy 8GB operační paměť, jež navíc využije jen 128bitové rozhraní sběrnice, v letošním roce považovat za ne zrovna dobrý aspekt RTX 4060 Ti. Paměťové čipy jsou ještě k tomu GDDR6, nikoliv GDDR6X, a tudíž očekávejte i menší propustnost.

Tyto informace byly dosud víceméně součástí spekulací, avšak teď jsou potvrzeny ruským e-shopem Marvel, který modely RTX 4060 Ti od výrobce Palit již uvádí ve svém katalogu (například tento). Bohužel chybí obrázky i cena. Nenechte se zmást kolonkou, jejíž název lze přeložit jako „Stručné údaje“ – 12GB GDDRX paměti se opravdu nedočkáme, ačkoliv by si to spousta zájemců o RTX 4060 Ti rozhodně přála.

O grafické kartě Nvidia GeForce RTX 4060 Ti dále víme, že bude disponovat osekaným grafickým čipem AD106 (konkrétně konfigurací AD106-350-A1), který nabízí 4 352 CUDA jader a 32MB L2 cache. Referenční modely budou podle všeho hltat něco okolo 160 wattů a vzhledem k očekávanému výpočetnímu výkonu 22 TFLOPs lze říct, že RTX 4060 Ti nabídne výkon zhruba shodný s RTX 3070 Ti, avšak za značně nižší spotřeby.