Ani ne za týden má na trh dorazit grafická karta Nvidia GeForce RTX 4060 Ti 16GB. Ta už od začátku vypadá poměrně zvláštně, jelikož kvůli výkonu svého grafického čipu bude určená především do počítačů méně náročných uživatelů, kteří si chtějí užít hry ve FullHD, ale pak je tady druhá strana v podobě kapacity paměti. Ta je totiž vyšší než u modelu RTX 4070, nebo dokonce RTX 4070 Ti. Celkově tedy karta působí jako prostředek pro umlčení těch, co nadávají na špatnou kapacitu VRAM u nových Nvidia karet.

Střet dvou „protikladů“ (relativně slabé GPU, ale vysokokapacitní VRAM) vyvolává otázku, zda se RTX 4060 Ti 16GB u spotřebitelů uchytí, anebo dopadne jako některé předchozí modely. Přece jenom, se zlepšením VRAM přichází nárůst ceny, který se řadě potenciálních zájemců vůbec nemusí líbit. Velkou vlnu úspěchu navíc karta nesklízí ani u partnerů Nvidie.

S informacemi o postoji AIB partnerů, tedy společností, které vyrábí vlastní grafické karty postavené na technologiích od Nvidie, přichází redaktor německého portálu Hardwareluxx Andreas Schilling. Podle něj se na velkou vlnu propagace RTX 4060 Ti 16GB chystá pouze málo partnerů, což může zhruba naznačit, jak velký zájem se očekává ze strany spotřebitelů.

Schilling také uvedl: „GeForce RTX 4060 Ti s 16 GB grafické paměti by měla mít jediný účel: utišit ty kritiky, kterým 8 GB přijde málo (prozradím vám malé tajemství: je to tak!). Lépe vybavený model však není příliš atraktivní z hlediska ceny a umístění.“

Nvidia GeForce RTX 4060 Ti bude údajně vydána 18. července, a to s doporučenou cenou 13 199 Kč na tuzemském trhu. Poskytnout má zhruba 10–15% zlepšení oproti předchůdkyni, a to bez použití DLSS. Detaily o specifikacích si můžete přečíst v našem samostatném článku.