Mnozí z vás si jistě budou pamatovat květnové odhalení trojice nových grafických karet generace Ada Lovelace. Nvidia se tehdy pochlubila modely RTX 4060 Ti 8GB, jenž byl na trh uveden krátce nato, RTX 4060, který je na trhu něco přes týden, a RTX 4060 Ti 16GB, jehož vydání se teprve dočkáme. Zelený tým sice dosud nepotvrdil, kdy přesně „den D“ nastane, ale informace mu unikla.

Datum vydání RTX 4060 Ti 16GB provalil známý leaker Zed__Wang, který má na kontě několik klíčových odhalení týkajících se cen či termínů debutu prakticky všech členů rodinky Ada Lovelace. Dle dokumentu, jenž stanovuje data pro pády embarg, bude grafika na pultech obchodů dostupná 18. července, tedy přesně dva měsíce poté, co byla oficiálně představena.

RTX 4060 Ti 16GB je relativně zvláštní kartou. Kvůli poměrně nízkému výkonu grafického čipu ji lze považovat za model určený pro méně náročné publikum, nicméně na tuto třídu překvapivá kapacita paměti se bude hodit všem, co si chtějí užít moderní AAA hry. Ty si totiž na VRAM rády smlsnou, ať už kvůli horší optimalizaci, nebo zkrátka své náročnosti.

Stejně jako RTX 4060 lze je i RTX 4060 Ti 16GB grafickou kartou určenou primárně pro hraní ve FullHD. Pakliže si budete chtít jednotlivé tituly užít ve vyšším rozlišení, budete buď muset snížit nastavení kvality vizuálů, nebo zapnout DLSS.

Pokud se ohlédneme zpět za testy a recenzemi již vydané RTX 4060 Ti 8GB, zjistíme, že v případě RTX 4060 Ti 16GB můžeme očekávat zhruba 10–15% zlepšení ve FullHD oproti RTX 3060 Ti. Oba šedesátkové Ti modely nové generace totiž mají stejné GPU, liší se pouze pamětí. Podobné výsledky navíc ukazovala sama Nvidia ve svých vlastních materiálech.

Nvidia GeForce RTX 4060 Ti 16GB dorazí na český trh s doporučenou cenou 13 199 Kč, jak už bylo dříve potvrzeno.