AMD nedávno vydalo grafickou kartu Radeon RX 7900 GRE, která disponuje osekanou variantou čipu Navi 31, jež bývá označována jako XL. K nám do Evropy se dostává skrz OEM kanál jako součást hotových PC sestav, avšak dle aktuálních informací by se s ní mohli setkat i milovníci high-endových herních notebooků. Ty by přitom mohla opravdu potěšit.

S tvrzením o přítomnosti karty RX 7900 GRE uvnitř notebooků, respektive grafického jádra Navi 31 v totožné, ba možná i lepší variantě, hovořil známý leaker Golden Pig Upgrade. Prostřednictvím čínské platformy Bilibili prohlásil, že červený tým do laptopů nacpe GPU s 256bitovou sběrnicí.

Taková šířka paměťové sběrnice se přitom jen tak nevidí. Notebooky kvůli své kompaktnosti vyžadují co nejmenší možné rozměry čipů, a tudíž je zrovna 256bitová sběrnice docela vzácnost. Nabízí ji kupříkladu Nvidia GeForce RTX 4090 Mobile, ale RTX 4080 Mobile už nikoliv. A to se přitom rovněž jedná o kartu pro nejnáročnější vrstvu spotřebitelů.

To, jak AMD k „mobilní Radeon RX 7900 GRE“ přistoupí, zatím není úplně jasné. Konkrétní parametry totiž zůstávají neznámé. Zato je však zřejmé, že se firma bude muset poprat se spotřebou a základní frekvencí.

Tak jako tak se ale nového mobilního GPU pravděpodobně dočkáme v rámci řady Radeon RX 7000M, jejíž součástí jsou prozatím pouze jednotky s grafickým procesorem Navi 33. Obohacení série o kousky s Navi 32 se ale očekává již brzy, konkrétně s příchodem desktopových modelů Radeon RX 7800 XT a Radeon RX 7700 XT. Ty má firma představit již koncem tohoto měsíce.

AMD Radeon RX 7900 GRE disponuje 80 výpočetními jednotkami a 16GB pamětí. Při práci s 260W hodnotou TBP je na tom výkonnostně lépe než konkurenční RTX 4070, alespoň tedy ve hrách. Více detailů se můžete dovědět zde.