Už delší dobu je známo, že Intel pracuje na takzvaném Raptor Lake Refresh. Teoreticky se jedná o 14. generaci procesorů, ale prakticky nenabídne taková vylepšení, aby mělo smysl jí přezdívat jinak než refresh aktuální řady. Dočkat se sice máme určitých vylepšení, ale nebudou provedeny žádné změny v architektuře jader. Traduje se, že modrý tým tuto řadu představí v září a uvede hned měsíc nato. Říjnové uvedení na trh nyní potvrdil také další zdroj.

Jak informoval server ITHome, který cituje portál Wccftech, podle čínského výrobce počítačů MACHENIKE má nová série procesorů přijít právě v říjnu. Během momentálně probíhající exhibice Bilibili World 2023 firma vystavovala širokou škálu svých produktů. Novinářům měla navíc potvrdit, že se chystá vydat nové počítače, mezi nimiž budou nejen modely s CPU Intel 13. generace, ale také kousky s onou 14. generací.

Raptor Lake-S Refresh se bude vyznačovat vyššími frekvencemi, nárůstem Smart Cache a v určitých případech dokonce větším množstvím efektivních jader. Podporovat také budou rychlejší DDR5 paměťové moduly. V důsledku toho všeho se ale počítá s vyšší energetickou náročností. Nicméně, kvůli této řadě Intel nebude vyžadovat přechod na novou patici a podporovány tedy zůstanou sockety LGA 1700 na deskách řady 600 a 700.

Vlajkovým modelem série bude Core i9-14900K, který bude údajně boostit na 6 GHz. Teoreticky je ale možné, že frekvence nakonec dosáhnou vyšších hodnot, jak se dříve spekulovalo. Na 6,2 GHz tak třeba i dosáhne, kdoví. O specifikacích tohoto procesoru a dalších čipů označených písmenem K jsme detailněji hovořili v samostatném článku.

Stejně jako generace Alder Lake a Raptor Lake má i chystaný refresh zasáhnout zdražení, o kterém se objevily informace teprve včera. Známý leaker chi11eddog ale nedávno tvrdil, že se 14. generace dostane na trh se stejnou cenovkou jako ta 13., a tak je otázka, jak tomu ve skutečnosti bude.