Společnost Intel se připravuje na zdražení všech procesorů, které se stále ještě vyrábějí. O tomto nepříjemném kroku modrého týmu informoval moderátor fóra známého německého portálu PC Games Hardware, jenž vystupuje pod jménem Pokerclock. Zasažena bude i dosud nevydaná řada Raptor Lake Refresh.

Pokerclock se detaily dozvěděl od svých zdrojů pohybujících se ve velkoobchodní oblasti. Cenový nárůst se podle něj má ze strany Intelu projevit během následujícího nebo přespříštího týdne a může za něj financování nových továren. Stejně tak jsou jako možná příčina vyzdvihovány změny ve struktuře společnosti, která se týká prodej divize NUC a chystané snížení počtu zaměstnanců.

Běžné spotřebitele by však mělo zdražení zasáhnout až za pár týdnů, jakmile se vyprodají aktuální maloobchodní zásoby, které byly nakoupeny s původní cenou. Zasažen ale má být pouze segment procesorů a grafických karet se tak nárůst cen zřejmě týkat nebude.

Intel měl v dopise velkoobchodníkům uvést, že se zdražení bez výjimky dotkne všech procesorů, které jsou stále ve výrobě. PC Games Hardware poznamenává, že to ve finále ovlivní generace Alder Lake (12. řada), Raptor Lake (13. řada, aktuální) a mimo jiné i Raptor Lake Refresh (14. řada, nadcházející).

Jak to bude v případě poslední zmíněné série, momentálně není úplně jasné. Známý leaker chi11eddog totiž nedávno prohlásil, že bude vydána se stejnou cenovkou jako 13. generace. Na upřesnění si tedy budeme muset ještě nějakou chvíli počkat.

Pokud by vás zajímalo více detailů o desktopových procesorech 14. generace, doporučujeme vám přečíst si například tento článek.