Ani ne měsíc po oficiálním uvedení vlajkového mobilního čipu Snapdragon 8 Gen 3 přichází americký gigant Qualcomm s novým oznámením, které tentokrát zasáhne nadcházející smartphony střední třídy. Před pár dny byl totiž odhalen procesor Snapdragon 7 Gen 3, jenž de facto poslouží jako nástupce Snapdragonu 7 Gen 1, čímž může být označení mírně matoucí. Nic jako Snapdragon 7 Gen 2 totiž neexistuje.

Nový Snapdragon 7 Gen 3 se zaměřuje především na zvýšení energetické efektivity a nárůst výkonu GPU, což přijde vhod zejména při hraní videoher. Vyráběn je 4nm technologií tchajwanské firmy TSMC, a co se týče procesorových jader, sází na ověřenou konfiguraci 1+3+4. V jejím čele stojí hlavní jádro s frekvencí 2,63 GHz, které je doplněno třemi výkonnými jádry s taktem 2,4 GHz a čtyřmi efektivními s frekvencí 1,8 GHz.

Snapdragon 7 Gen 3 poskytuje dle oficiálních materiálů Qualcommu o 20 % lepší efektivitu. Zrychlení v oblasti CPU výkonu je pouze 15%, ale GPU řady Adreno se může pyšnit až 50% zlepšením, což by mělo jít opravdu znát. Samozřejmostí je podpora pro 120Hz displeje a rozlišení QuadHD+. S rozlišením 4K lze pak dosáhnout až 60Hz frekvence, ve FullHD+ je maximální frekvence až 168 Hz.

V dnešní době, kdy hraje klíčovou roli generativní umělá inteligence, musel Qualcomm přijít i se zlepšením NPU, které slouží právě pro práci s velkými AI modely. U Snapdragonu 7 Gen 3 nabízí o 60 % vyšší výkon na jeden watt, což je rozhodně úctyhodné.

Snapdragon 7 Gen 3 se dále pyšní modemem Snapdragon X63 5G a podporou pro technologie Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3.

Na první zařízení se Snapdragonem 7 Gen 3 nebudeme muset čekat dlouho – Qualcomm slíbil, že se první telefony vybavené tímto čipem představí ještě během listopadu. Přinesou je výrobci Honor a Vivo.