Dnes konečně proběhlo oficiální uvedení prvního skládacího telefonu z dílny OnePlus. Zařízení Open, jehož budoucí existence byla avizována již začátkem tohoto roku, je výplodem spolupráce mezi OnePlus a jeho sesterskou společností Oppo. Ta dnes přišla s modelem Find N3, který je v podstatě stejným zařízením, ale k dispozici bude pouze na čínském trhu.

Nový OnePlus Open se zdá být povedeným startem. Výrobce jej osadil špičkovými fotoaparáty, vyvinutými švédskou společností Hasselblad, nebo displeji s opravdu lákavými specifikacemi. Zvláštní důraz kladl také na odolnost, výkon či kapacitu baterie. Pojďme si tedy jednotlivé přednosti telefonu rozebrat.

OnePlus Open je po konstrukční stránce skvost. Je lehčí než jakýkoliv Galaxy Z Fold od Samsungu, a dokonce jej OnePlus srovnává také s iPhonem 14 Pro Max, jenž je s 240gramovou hmotností pouze o 5 gramů lehčí. Klíčovou součástkou, a zároveň častým kamenem úrazu skládacích telefonů, je pant, který v případě OnePlus Open využívá méně než sedmdesát komponent. Firma se navíc chlubí tím, že přežije až jeden milion přehnutí. Ve složeném stavu je nová skládačka 11,7 mm tlustá, v rozložením pak 5,8 mm.

Jak vnější, tak vnitřní obrazovka sází na AMOLED panel s podporou technologie LTPO, která dokáže v reálném čase měnit obnovovací frekvenci (ta je mimochodem až 120Hz) za účelem maximalizování energetické efektivity. Externí displej je 6,31 palce velký, pracuje s rozlišením 2484x1116 pixelů a dosahuje nejvyššího jasu 2 800 nitů. Chráněn je navíc odolným sklem Ceramic Guard. Interní displej měří 7,82 palce úhlopříčně a jeho rozlišení činí 2440x2268 pixelů. S jasem je na tom stejně dobře.

Zadní strana telefonu je osazená velkým kamerovým modulem kruhového tvaru, jenž poskytuje místo třem fotoaparátům. Onen širokoúhlý spoléhá na 1/1,43palcový obrazový snímač Sony LYTIA-T808 s rozlišením 48 Mpx. Doprovodnými snímači pak jsou 64Mpx periskopický teleobjektiv s trojnásobným optickým zoomem a 48Mpx ultra širokoúhlá kamera.

Pod kapotou nalezneme výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, jehož doplňuje 16GB operační paměť typu LPDDR5X a nanejvýš 512GB úložiště, pracující s rychlým standardem UFS 4.0. Kapacita baterie dosahuje na obdivuhodných 4 800mAh a lze ji dobíjet 67W výkonem.

CENA A DOSTUPNOST

Ačkoliv OnePlus Open vychází v černé a zelené barvě, do Evropy se dostává pouze druhá zmíněná. Oficiální cena je dle stránek výrobce stanovená na 1 899 eur (v přepočtu 46 800 Kč) za jedinou dostupnou konfiguraci 16/512GB.

Nicméně, OnePlus momentálně láká na krásné předobjednávkové bonusy. Pokud nyní zaplatíte 99eurový vklad (zhruba 2 400 Kč), dostanete na samotný telefon při jeho vydání slevu 250 eur (6 200 Kč v přepočtu) a jako dárek obdržíte sluchátka OnePlus Buds Pro 2.