Konkurence Apple Pro Display XDR od LG je konečně dostupná ke koupi, cenovka ale nepotěší. Monitor LG UltraFine Pro OLED 4K míří především na profesionální tvůrce grafického obsahu.

Právě cena 3 999 dolarů (asi 90 000 Kč) je asi tou největší překážkou pro zájemce, nesmíme zapomenout, že Apple si účtuje ještě o 1 000 dolarů (asi 22 000 Kč) více.

Dva konkurenční displeje si jsou v mnohém podobné, liší se v architektuře panelu. Zatímco Apple využívá na 10 000 diod technologie mini-LED, LG využívá OLED panel, který často nabízí lepší parametry.

Podle LG je to právě OLED panel, který jejich 32" monitoru umožňuje dosáhnout VESA Display HDR400 True Black a HDR 10 specifikací. Kontrast by u displeje měl dosahovat poměru 1 000 000 : 1. Přesnost reprezentace barev by měla být podle společnosti 99 % na spektru AdobeRGB.

Jas má u monitoru být jen 250 nitů, což je relativně nízké číslo na takto drahý monitor. 60Hz obnovovací frekvence pak u pracovního monitoru není překvapením, odezva by se pak prý měla pohybovat na pouhé 1 ms.

Kromě brilantních specifikací monitor nabídne i skvělou konektivitu jak přes USB C, Display Port i HDMI. Kvůli minimalistickému pojetí tu ale mnoho tlačítek nenajdete, budete se tak muset spolehnout na softwarové ovladače.

Vysokou cenu platíte hlavně za OLED panel. Pro porovnání, za 4K UltraFine monitor LG s technologií LCD a podobnými specifikacemi dáte "pouze" 699 dolarů (asi 15 000 Kč).

Zařízení sice lze používat i s běžnými počítači a laptopy, primárně je ale mířen na uživatele strojů amerického Applu, s nimiž také dosáhne nejlepších výsledků.