Na akci Innovation společnost Intel v úterý odhalila novou generaci notebookových procesorů zvanou Meteor Lake. Ta využívá nový výrobní proces, pokročilejší architekturu integrovaného grafického jádra a díky novému typu efektivních jader dokáže pracovat s ještě nižší spotřebou. Navíc přináší zajímavé inovace v segmentu umělé inteligence.

Intel moc nezabrousil do detailů o konkrétních jednotkách, jež hodlá vydat, ale zato prozradil, že celou řadu uvede již 14. prosince. Většinu notebooků s procesory Meteor Lake ale pravděpodobně půjde zakoupit až někdy začátkem roku 2024, souběžně s veletrhem CES 2024.

Tuto spekulaci ostatně potvrzuje fakt, že se svým vlastním notebookem přímo na stagi pochlubila pouze značka ACER. Na tiskové akci v Malajsii pak měly být předvedeny také notebooky od MSI, jak píše PCWorld. Laptopy od zbylých výrobců jsou ale zatím v nedohlednu.

Pro generaci Meteor Lake má být klíčová právě nová sada nástrojů a funkcí pro práci s umělou inteligencí, kolem níž se v současné době točí podstatná část technologického průmyslu. Je tedy možné, že se nová AI řešení promítnou i na ceně. Ta podle zpráv přicházejících z Tchaj-wanu rozhodně nebude nastavená nízko.

Portál Money UDN, na jehož zprávu upozornil server Wccftech, hovoří o částce přesahující hranici 50 tisíc tchajwanských dolarů, což v přepočtu činí asi 35 500 Kč. Tuzemská cena však může být kvůli 21% DPH podstatně vyšší (Tchaj-wan uvaluje na zboží pouze 5% DPH).

Podrobnosti o generaci Meteor Lake si můžete přečíst v našem samostatném článku.