Koncem letošního července se AMD oficiálně pochlubilo prvním mobilním procesorem, jenž nabízí technologii 3D V-Cache. Ta zvyšuje celkovou kapacitu cache umístěním dodatečného modulu na jedno z CCD, čímž je ve finále možné zvýšit výkon v určitých programech, nejčastěji videohrách. Procesor Ryzen 9 7945HX3D je v současné době dostupný pouze v jednom jediném notebooku, což by se ale už brzy mohlo změnit.

AMD se rozhodlo při uvedení tohoto čipu spolupracovat se společností ASUS a výsledkem tohoto partnerství bylo vydání notebooku Strix SCAR 17 X3D pod značkou Republic of Gamers (ROG). Jeho cena, když se 22. srpna dostal na trh, byla stanovená na 3 699,99 amerického dolaru, čili asi 102 300 Kč včetně DPH. Nutno říct, že jde o vysoce ambiciózní cenovku, kvůli níž do notebooku půjdou nanejvýš ti největší hardcore nadšenci, kteří potřebují nejvyšší možný výkon i na cestách.

Již brzy by se na trh mohla dostat řešení od dalších firem, která nabídnou právě Ryzen 9 7945HX3D. Informoval o tom známý leaker Golden Pig Upgrade (prostřednictvím čínské platformy Bilibili), kterého citoval portál Wccftech. Den, kdy ASUS přestane nést exkluzivitu, má nastat někdy koncem letošního roku, popřípadě na začátku toho příštího.

AMD Ryzen 9 7945HX3D disponuje 16 jádry architektury Zen 4 a 32 výpočetními vlákny. Využívá dohromady dvě CCD, přičemž na jednom z nich se nachází dodatečná cache o kapacitě 64 MB. Celkově tak toto CPU nabízí 128MB L3 cache. Vzhledem k tomu, že máme jedno volné CCD, bylo možné udržet frekvence poměrně vysoko, a to na maximální hodnotě 5,4 GHz. Procesor pracuje s hodnotou TDP přesahující 55W hranici.

Více detailů o prvním mobilním procesoru s 3D V-Cache si můžete přečíst v našem samostatném článku.