Před několika dny byl spatřen první notebookový procesor, který se pyšní technologií 3D V-Cache a cílí na nejnáročnější sortu uživatelů. Ryzen 9 7945HX3D, který spadá do generace Dragon Range, o němž se až donedávna nevědělo vůbec nic, již byl nyní oficiálně červeným týmem představen.

Klíčové parametry jsme rozebírali už při onom samotném úniku (více zde), ale tentokrát jsou už k dispozici také nejrůznější propagační materiály, pocházející přímo ze společnosti AMD. Ty zvýrazňují všechny nejdůležitější vlastnosti procesoru a rovněž demonstrují, jak je technologie 3D V-Cache schopna v určitých případech zvýšit herní výkon.

S oficiálními slajdy procesoru Ryzen 9 7945HX3D přichází server AnandTech, ale ještě předtím, než se podíváme na benchmarky, si zopakujme jeho specifikace. Toto high-endové CPU disponuje 16 jádry architektury Zen 4 a 32 výpočetními vlákny.

Procesor je složen ze dvou CCD, přičemž každé z nich v základu nabízí 32 MB L3 cache, ale na jednom z nich je umístěn modul s dodatečnými 64 MB. Dohromady tedy nabízí 128 MB L3 cache. Jelikož se 3D V-Cache rozkládá pouze na jednom CCD, bylo možné udržet vysoké frekvence – Ryzen 9 7945X3D tedy boostí až na 5,4 GHz. Navržen pro práci s hodnotou TDP nad úrovní 55 wattů.

Stejně jako další čipy Dragon Range nabízí i tento integrované grafické jádro Radeon 610M, které se využívá při nenáročných úlohách (psaní textu ve Wordu, používání prohlížeče apod.). To pochopitelně umožňuje šetřit baterii.

Když se podíváme na slajdy hovořící o výkonu, zjistíme, že AMD propaguje Ryzen 9 7945HX3D při hraní ve FullHD jako přes 15 % rychlejší CPU (v průměru), než je klasický Ryzen 9 7945H. Vzhledem k tomu, že jej nejčastěji spatříme v kombinaci s vysokovýkonným grafickým jádrem typu RTX 4090 nebo RTX 4080, je ale tento údaj méně relevantní, neboť většina majitelů takovýchto notebooků bude stejně chtít hrát maximum titulů ve 1440p, nebo dokonce ve 4K. To, jak bude 3D V-Cache zlepšovat výkon, se ostatně bude lišit hra od hry.

AMD Ryzen 9 7945HX3D má být vydán 22. srpna. Červený tým sice neohlásil žádnou počáteční cenu zařízení jím vybavených, ale v přepočtu na koruny by se klidně dalo bavit o něčem, co přesahuje 80tisícovou hranici. Jedním takovým bude i notebook ASUS ROG Strix SCAR 17 X3D.