USB-C je na poli elektroniky nastupujícím standardem. V současnosti ho díky možnostem, které do své malé velikosti vkládá, vidíme hlavně na telefonech a sluchátkách, postupně se ale dostává i do notebooků a stolních počítačů.

V jedněch telefonech ale USB-C nenajdeme; v iPhonech. Apple se totiž hlavně kvůli udržení svého konektoru drží vlastního pomalejšího Lightning standardu.

Ken Pillonel, student robotiky, na svém YouTube kanále prokázal, že tento Lightning port lze vyměnit za modernější USB-C.

Pillonel zjistil, že Apple prodává Lightning porty některým ověřeným výrobcům kabelů Lightning na USB-C. Jemu se podařilo tento konektor společně s PCB z takového kabelu vyjmout. Následně vytáhnul i port ze samotného iPhone X.

Poté připájel dráty vedoucí od USB-C do desky ze zařízení a bylo v podstatě hotovo. Aby se ale opravdu jednalo o iPhone s USB-C, musel pomocí reverzního inženýrství plně pochopit vnitřní desku C94. Tak byl schopen svůj obvod dostatečně zmenšit.

USB-C v iPhonech je pro mnohé velkým přáním, nabízí totiž vyšší rychlosti nabíjení i rychlosti přenosů a k těmto telefonům byste navíc nepotřebovali typ kabelů, který jinde nevyužijete, zvlášť když teď USB-C mají i iPady.

Není jasné, zda se jedná opravdu o první projekt tohoto druhu. Něco takového byste doma ale zkoušet neměli. Pillonel je student vysoké školy, takže je zřejmé, že ví, co dělá. Takovým pokusem navíc logicky ztratíte záruku.