Společnost EVGA v půlce září ohlásila svůj odchod z trhu s grafickými kartami kvůli neshodám s Nvidií. Ještě do té doby ale měli zaměstnanci pracovat na modelech s grafickými čipy nové generace. O zcela funkčním prototypu karty EVGA GeForce RTX 4090 FTW3, který byl darován YouTuberovi JayzTwoCents, jsme samostatně psali zde. Právě tento model se stal součástí charitativní aukce na portále eBay.

EVGA některé modely rozdala YouTuberům, kteří s ní úzce spolupracují, ale několik kousků si také evidentně nechala. Právě o jeden z nich se mohli zájemci „poprat“ na eBay. Celý výtěžek má přitom jít na podporu Dětské výzkumné nemocnice St. Jude, která se nachází ve Spojených státech.

Aukce měla být ukončena za šest dní od zahájení, tedy 16. 12. Stránka už ale na portálu eBay z nějakého důvodu není dostupná – mohla zmizet například kvůli vysoké nabídce mimo eBay. Je ale téměř vyloučeno, že by se jednalo o podvod, se kterým celá EVGA neměla nic společného. Sám JayzTwoCents, kterému byl jeden z modelů věnován, na Twitteru prohlásil, že se jedná o zcela legitimní aukci.

Kvůli stažení aukce z eBay není možné říct, kolik přesně se vybralo. Minimálně to však mohlo být 14 400 dolarů (v přepočtu 332 000 korun), jak ukazuje snímek zveřejněný v komentářové sekci pod původním příspěvkem od JayzTwoCents.