Špičková souprava pro práci v prostředí virtuální, asistované či smíšené reality Apple Vision Pro bude mít další konkurenci. Tentokrát se ale nebavíme o odloženém headsetu od Samsungu, nýbrž zcela novém výtvoru společnosti Meta. Provozovatel sociálních sítí Facebook a Instagram, jenž do světa VR hlouběji proniknul koupí Oculusu v roce 2014, připravuje zařízení s názvem Oculus 4 Pro. Napsal to korejský deník Maekyung.

Společnost, která se přejmenovala na „Meta“ kvůli myšlence metaverza, se nakonec rozhodla pojmout strategii trochu jinak. Ostatně, kdy jste za poslední rok naposledy slyšeli o metaverzu v jiném kontextu, než že umírá. Nakonec není v plánu přesunout do pofidérního virtuálního světa veškeré sociální interakce, ale zejména pracovní prostředí.

Takto bych si to alespoň představoval já, a to vzhledem k ceně Vision Pro, kterému Meta hodlá stvořit rovného soupeře. Zařízení od Applu vyjde v následujícím roce s cenou 3 499 dolarů, která je pro běžné spotřebitele naprosto odstrašující. Přestože tedy headset nabídne i řadu využití pro zabavení, cílit bude především na firmy.

Ještě před vydáním Questu 4 Pro má ale firma odhalit standardní Quest 4, který bude určen pro nenáročné uživatele – s nejvyšší pravděpodobně fanoušky VR her. Zpráva od Maekyung zmiňuje cenu nižší než 200 dolarů (asi 4 500 Kč v přepočtu) a vydání v příštím roce.

Varianta Pro, na které má Meta spolupracovat s jihokorejským technologickým kolosem LG Electronics, se pak debutu dočká někdy v roce 2025. Analytická firma NH Investment & Securities přitom hovoří o ceně kolem 2 000 dolarů (44 700 Kč v přepočtu).

Společnost LG Electronics podala patent týkající se smíšené reality v roce 2019 a zaměřuje se na výzkum a vývoj, dodává Maekyung.