Je třeba to brát s rezervou, jde pouze o odhady, které mají většinou odchylku kolem 10 %. Přesto ale odhady prodejů konzolí PlayStation 5 a Xbox Series X/S od serveru VGChartz ukazují, že Microsoft je na tom mnohem lépe než u předešlé generace.

PS5 má odhadem prodáno 28 milionů kusů, zatímco Xbox Series X/S má mít 20 milionů. Bohužel nevíme, kolik kusů připadá na Series X a kolik na levnější a méně výkonný Series S.

Sony u PS5 k 30. 9. 2022 hlásila 25 milionů kusů. To by znamenalo, že za dva měsíce se prodalo přibližně 3 miliony kusů. To by šlo ruku v ruce s informacemi, že zvýšení ceny PlayStationu 5 nemělo na prodeje vliv.

U Xboxu Series X/S je to složitější. Microsoft už léta nezveřejňuje oficiální údaje o prodejích. Pokud by se 20 milionů ukázalo jako pravdivý údaj, tak by to byl pro Microsoft rekord, protože v dobách Xboxu 360 (dosud nejúspěšnější konzole) trvalo dosažení stejného počtu o deset měsíců déle.

Co se Nintenda Switch týče, tak u něj se odhaduje více než 118 milionů kusů.

Uvidíme, jaké odhady budou na začátku roku 2023, až se do nich propíše nakupování před Vánoci. Mohl by totiž výrazně poskočit Xbox, Microsoft nejen u nás, ale také ve světě ve velkém promuje Xbox Series S, který ještě zlevnil.