V říjnu vydanou 14. řadu desktopových procesorů, kterou označujeme jako Raptor Lake Refresh, by mohl během nadcházejících měsíců rozšířit ještě jeden kousek, který ze všech členů rodinky nabídne vůbec nejvyšší výkon. Řeč je o údajné speciální edici dosavadní vlajkové lodě, která by se mohla po vzoru předchůdců jmenovat Core i9-14900KS.

Procesor už byl dříve zmíněn v katalogu izraelského e-shopu, jak jsme vás informovali v samostatném článku. Té domněnce, že se jej Intel doopravdy chystá uvést, nyní přispívá uniklá fotografie, která údajně zachycuje procesor jako takový.

Snímek (možná) připravovaného Core i9-14900KS spatřil známý insider 9550pro a zveřejnil jej na sociální platformě X. Dodal však, že si není jistý pravostí a současně také neví, zda procesor vůbec vyjde.

Některé z možných poznávacích znaků, konkrétně třeba QR kód, byly zakryty černými čtverci, což buď nasvědčuje tomu, že autor fotografie nechtěl, aby bylo možné dohledat, kdo ji pořídil, anebo se zkrátka jedná o podvrh a vyfocený procesor ve skutečnosti vůbec není Core i9-14900KS.

Co se týče parametrů, Core i9-14900KS tradičně přinese pouze malé změny oproti klasickému Core i9-14900K. K dispozici bude mít stejných 24 jader a 32 vláken, avšak boost frekvence by mohla bez nutnosti přetaktování dosahovat až 6,2GHz hranice, což představuje 200MHz nárůst. Dále se hovoří o přítomnosti 36MB L3 cache a 32MB L2 cache.

Řada Raptor Lake Refresh bude o spoustu méně výkonných procesorů doplněna během konference CES 2024.