Intel před nedávnem vydal novou, respektive aktualizovanou, generaci desktopových procesorů. Takzvané Raptor Lake Refresh čipy, které se jakože řadí do 14. generace, i když využívají stejnou architekturu jako předchůdci ze 13. generace, přináší minimální posun ve výkonu, který je způsoben navýšením frekvencí (v určitých případech dochází k vyššímu nárůstu výkonu v důsledku přidání efektivních jader). Jak ale bývá zvykem, skutečná vlajková loď pro ty nejnáročnější uživatele bude teprve oznámena.

Tahounem desktopového Raptor Lake Refresh je procesor Intel Core i9-14900K, disponující 24 jádry, 32 vlákny a pracující na 6,0GHz frekvenci. V budoucích týdnech/měsících by měla ale vyjít jeho speciální edice neboli Core i9-14900KS, která i tentokrát posune takty na ještě vyšší úroveň.

Předpokládá se, že Core i9-14900KS bude se svou 6,2GHz frekvencí nejrychlejším procesorem určeným pro klientské stolní počítače. Současně by se také mělo jednat o desktopové CPU určené běžným uživatelům (tedy nikoliv datacentrům), které se pochlubí vůbec nejvyšší frekvencí.

Zmínka o tomto procesoru byla uživatelem fóra serveru AnandTech, vystupujícím pod jménem igor_kavinskim, spatřena v katalogu izraelského obchodu PCOnline.

Nedokážeme přímo potvrdit, zda jsou informace v e-shopu postavené na skutečných informacích, obdržených od samotného Intelu, ale už samotný fakt, že bude procesor schopen pracovat na 6,2 GHz, se zdá být poměrně věrohodný.

Někteří prodejci a partneři Intelu tedy patrně mají podrobnosti o Core i9-14900KS k dispozici již nyní, ale velmi pravděpodobně se nachází pod embargem. Další možnou variantou však je, že PCOnline hádá frekvenci procesoru na základě toho, že celý Raptor Lake Refresh dostal 200MHz zvýšení taktu ve srovnání s předešlou generací. Na další podrobnosti si zkrátka budeme muset počkat...