Wear OS dostává po několika letech první výrazný update a měl by stát za to. Google se spojil se Samsungem, aby přinesli co největšího konkurenta watchOS od Apple.

Apple Watch jsou v současnosti asi nejlepší systém pro chytré hodinky; perfektně kombinuje estetiku, praktičnost i funkčnost. Cenovka tomu ale odpovídá.

Někteří od I/O eventu očekávali integraci Wear OS s FitBit, které Google koupil minulý rok. Ta sice bohužel nepřišla, stále se ale jedná o velkou věc.

Operační systém chytrých hodinek Samsungu, Tizen OS, je díky přesnému měření aktivit a přehlednosti mnohými považován za vůbec nejlepší systém pro uživatele Androidu, a není tak divu, že si Google pro spolupráci vybral právě tuto korejskou firmu.

Přečtěte si také: Google aktualizuje starší Pixel Watch o nové funkce pro monitorování zdraví a navigaci

Vzhled nového systému nám znám zatím není, z renderů, které Google ukázal, vyplývá, že se dočkáme znatelných novinek v ovládání. První takovou novinkou je dvojité poklepání na tlačítko hodinek, které koluje mezi právě otevřenou a naposledy použitou kartou.

Rozšíří se také funkce „Tiles,“ jež uživatelům nabízí seřadit a nastavit aplikace, mezi kterými dokážou kolovat horizontálním tahem. Nově sem totiž bude možné přidat i aplikace třetích stran.

Od Samsungu si pak prý Google ještě vzal optimalizaci spotřeby baterie a zrychlení spouštění aplikací až o 30 % díky tomu, že nechá některé procesy běžet na pozadí.

Ačkoli by tohle mělo zvýšit životnost baterie, nečekejte výrazně delší výdrž; uspořená energie se spíš využije třeba k neustálému monitorování srdečního tepu, které bylo doteď s Wear OS prakticky nemyslitelné.

Aktualizace by měla také více otevřít systém vývojářům.

Jedním z nejvýraznějších vylepšení by mělo být monitorování pohybu. To do teď totiž za konkurencí relativně zaostávalo, Google Fit ani zdaleka nenabízel tolik pokročilých funkcí jako ostatní.

Na chytré hodinky taky přijde mnohem lepší integrace Spotify, YouTube Music nebo Google Maps. Na displej hodinek se také dostane podpora Bitmoji, tedy vašeho vlastního avatáru.

Novinky budou do systému přibývat v příštích měsících, ale třeba renovace Google Asistenta přijde až na začátku příštího roku.

Jak moc velkou stopu novinka na trhu zanechá, stále nelze říct, aktualizace ale nepochybně značí začátek nové éry hodinek pro Android uživatele.