Smartphony Sony Xperia se v současné době zaměřují především na příznivce fotografování. Byť nejsou tak populární jako konkurenční výtvory, stále si drží své místo v srdcích mnohých spotřebitelů. Nyní se však spekuluje nad tím, že se s Sony s řadou Xperia nadobro rozloučí.

Japonský technologický gigant, působící v mnoha oblastech spotřební elektroniky, neskončí s výrobou chytrých telefonů jako takových, ale možná je už nebude vydávat pod brandem Xperia, jak jsme mohli být zvyklí doposud. Nasvědčují tomu zvěsti z platformy Weibo, s nimiž přišel uživatel vystupující pod jménem ZACKBUKS (upozornil na ně portál Notebookcheck). Přechod na jiný název po patnácti letech jeho používání může přijít už s následující vlajkovou lodí, které se dosud přezdívalo Xperia 1 VI.

Nejenže se může změnit zažité značení, ale také hrozí zmizení dlouholetého designového prvku. Proslýchá se, že Sony do roku 2025 přejde na technologii umožňující vměstnat selfie kameru pod displej, aby nebyla jednoduše viditelná. Nynější smartphony Xperia mají přední fotoaparát umístěný v pruhu nad displejem. Japonský výrobce by se tímto krokem přiblížil k firmám typu Nubia. Ta nyní připravuje smartphone Z60 Ultra, který stejný způsob umístění selfie kamery adaptuje i tentokrát.

Zatím je samozřejmě brzy na vyvozování konkrétních závěrů. Tím spíš, když se informace objevují z ne příliš známých zdrojů. Pakliže by však leakeři měli pravdu, nasvědčovalo by to významnější snaze Sony o změnu svého portfolia smartphonů.