Prakticky okamžitě po vydání řady iPhone 15 se sociální média zaplnila příspěvky, v nichž si noví majitelé modelů Pro a Pro Max stěžovali na přehřívání. Po internetu hned nato začaly lítat spekulace o tom, co je příčinou problému. Mnozí se domnívali, že je na vině čipset, jiní způsobené potíže připisovali titanové konstrukci. K situaci se před nedávnem vyjádřil samotný Apple, který záhadu horkých jablek rozluštil.

Apple poskytnul vyjádření například zahraničnímu portálu MacRumors. Ve svém stanovisku firma vysvětluje, že se iPhony mohou přehřívat dočasně, a to pár dní po prvním spuštění. Děje se tak pro vyšší množství úloh, souvisejících s obnovou dat, které se odehrávají na pozadí.

Nejhodnotnější firma světa také přiznala, že se v operačním systému iOS 17 nachází chyba, kterou hodlá opravit prostřednictvím softwarové aktualizace. Záplata se pravděpodobně objeví ve stabilní verzi iOS 17.1.

Apple dále prohlásil, že za přehřívání rovněž mohou některé aplikace vyvinuté třetími stranami. Magazín Forbes, kterému Apple rovněž poskytnul vyjádření, konkrétně zmiňuje hru Asphalt 9: Legends, službu Uber nebo sociální síť Instagram. Výrobce iPhonů s vývojáři „problémových“ aplikací momentálně spolupracuje na eliminaci potíží.

S čím pak komplikace nemají souviset vůbec, je titan. Ba naopak, podle Applu zvládá její přítomnost odvod tepla ještě lépe než nerezová ocel.

„Apple navíc důsledně zdůrazňuje, že titan ve spojení s hliníkovou konstrukcí skvěle rozptyluje teplo. Vskutku lépe než kterýkoli předchozí model iPhonu Pro z nerezové oceli. Konstrukce iPhonu 15 Pro a iPhonu 15 Pro nezpůsobuje přehřívání, tvrdí Apple,“ napsal Forbes.

Magazín Forbes se také dozvěděl, že Apple se nehodlá s přehříváním popasovat cestou snížení výkonu čipsetu. To je rozhodně pozitivní, protože A17 Pro už tak nepřináší zrovna velký posun ve výkonu CPU. Navíc, horší výkon by mohl ohrozit plány Applu na zpopularizování AAA gamingu na chytrých telefonech. Toto téma jsme samostatně rozebírali zde.