Poznámkový blok, základní textový editor v operačním systému Windows, se dočkal žádané aktualizace. V nejnovější testovací verzi Windows 11 byla přidána dlouho očekávaná funkce pro počítání znaků. Pro mnohé nezbytná vlastnost, která chyběla od počátku existence aplikace, nyní rozšiřuje její funkčnost.

Nová funkce je umístěna v dolním levém rohu okna aplikace Poznámkový blok a nabízí uživatelům jednoduchý způsob, jak sledovat a měřit rozsah textu. Ve standardním režimu zobrazuje celkový počet znaků obsažených v dokumentu. Pokud uživatel vybere specifický řádek nebo část textu, aplikace adaptivně zobrazí počet znaků v tomto výběru.

Kromě základních funkcí byly do aplikace postupně přidány další užitečné prvky, jako jsou záložky pro snadnou správu více dokumentů. Pro ty, kteří upřednostňují práci ve večerních hodinách nebo v méně osvětlených prostředích, byl už dříve zaveden tmavý režim. A pro uživatele, kteří hledají způsob, jak si odpočinout nebo se zbavit stresu, byl dokonce integrován virtuální „fidget spinner“ (možnost zatočit si ozubeným kolečkem – ikonkou pro otevření nastavení).