O procesoru Intel Core i9-13900KS jsme psali naposledy ve spojitosti s informacemi o jeho předběžné ceně. Podle nejrůznějších spekulací se jedná o ten tajemný procesor se 6GHz frekvencí, na který Intel lákal během představení řady Raptor Lake. To už máme potvrzené díky několika různým únikům a momentálně lze čerpat z dalšího zdroje.

Novým zdrojem, který prozrazuje další užitečné informace, je tabulka specifikací, kterou na Twitteru zveřejnil leaker 9550pro. Stojí v ní, že procesor Core i9-13900KS bude schopen dosáhnout až 6GHz frekvence při použití technologie Intel Thermal Velocity a 5,8GHz frekvence v případě, že uživatel využije Turbo Boost Max 3.0. Zlepšení taktů oproti nejlepšímu desktopovému procesoru od Intelu, kterým je v současné době Core i9-13900K, je tedy 200MHz a 100MHz.

Tabulka rovněž odhaluje informace o spotřebě. Zatímco maximální spotřeba zůstává na 253 wattech, ta základní se ze 125 W posunula na 150 W. Zbylé důležité specifikace ale zůstávají shodné. Procesor je vybaven cache o stejné kapacitě a podporuje stejné paměťové technologie.

Dle dřívějších spekulací bude procesor představen už začátkem ledna na akci CES 2023, kde toho údajně Intel odhalí spoustu. Dočkat bychom se měli uvedení zbývajících desktopových procesorů Raptor Lake a základních desek B760, ale prý by měla být odtajněna i spousta mobilních procesorů (více zde).