Rodinka grafických karet AMD Radeon RX 7000 je kompletní... ale možná že vůbec. Scott Herkelman sice ke konci srpna jasně naznačil, že už nevyjde žádná další desktopová grafická karta založená na architektuře RDNA 3, avšak poslední zprávy nasvědčují tomu, že AMD v lednu nového roku vydá další grafickou kartu. Ta by už mohla být definitivně posledním desktopovým modelem před vydáním těch s architekturou RDNA 4.

Nejen z Číny přichází informace o Radeonu RX 7600 XT. Tato karta byla už v minulosti omílaná nesčetněkrát – začátkem měsíce října se kupříkladu hovořilo o tom, že dostane 16GB paměť, i když se to po zkušenostech s konkurenční RTX 4060 Ti 16GB nejevilo jako bůhvíjak dobrý nápad.

Před pár dny byl Radeon RX 7600 XT také spatřen v certifikační databázi EEC (Euroasijské obchodní komise), což ale nepovažujeme za cokoliv relevantního. Zejména čínští výrobci mají tendenci si dopředu registrovat i grafické karty, u nichž je pouze malá pravděpodobnost na vydání.

Teď ale čínský server Benchlife konkrétněji hovoří o tom, že karta dorazí 22. ledna. Portál Videocardz nicméně upřesnil, že datum vydání bylo stanoveno na 24. ledna. Tak jako tak ale můžeme debut zjevně očekávat v poslední třetině ledna. Jisté také je, že AMD neplánuje kartu vydat v žádném referenčním provedení Made by AMD (MBA), ale spolehne se pouze na modely od svých výrobních partnerů.

Jak to bude se specifikacemi, zůstává nejasné. Server Videocardz trefně poznamenal, že AMD nemůže využít grafické jádro Navi 33, protože počet jader nelze zvýšit nad 2 048. Tolik jich má Radeon RX 7600 (bez XT), takže XT verze musí mít shaderů logicky o něco víc. Je tedy dost pravděpodobné, že červený tým sáhne po osekané verzi čipu Navi 32.

Co se pak týče operační paměti, 16 GB se jeví vcelku nepravděpodobně. Předpokládejme tedy 10 GB nebo 12 GB, popřípadě obě možnosti, jak to bylo zmíněno v rámci někdejších spekulací.

Předpokládá se, že AMD Radeon RX 7600 XT dostane doporučenou cenu okolo 300 dolarů. U nás by mohl model teoreticky vyjít na něco kolem 8500–9000 Kč.