ASUS předevčírem oznámil datum vydání svého očekávaného handheldu ROG Ally, který bude konkurovat Steam Decku od Valve. Jeho hlavní zbraní jsou přitom zbrusu nové čipy od AMD, jež využívají procesorovou architekturu Zen 4 a grafické jádro postavené na RDNA 3, kompatibilita s mnoha herními platformami díky systému Windows 11 nebo lepší displej.

Mezi přednosti této kapesní konzole by se mohlo řadit také designové provedení, ale zde se už jedná spíše o subjektivní nežli objektivní faktor. Jisté ale je, že konzole mohla klidně vypadat úplně jinak, protože ASUS navrhnul nemálo prototypů, k nimž se dostala čínská redakce serveru Engadget. Prohlédnout si je můžete na fotografii níže.

Jak jste si nejspíš všimli, obrázek zachycuje prototypy nejrůznějších tvarů, velikostí a barev. Výrazně se od sebe jednotlivé kousky liší také provedením a rozmístěním ovládacích prvků.

Server Engadget však sdílel i další zajímavé fotografie. Zachytil třeba design desky plošných spojů (PCB), kterou nadcházející kapesní konzole od ASUSu využívá. V jejím středu najdeme čip AMD Z1 Extreme, jenž disponuje osmi procesorovými jádry a šestnácti výpočetními vlákny.

ASUS ROG Ally dorazí na trh už 11. května a k dostání bude i pro zájemce z České republiky. V tento den bude možné od 16:00 našeho času sledovat oficiální přenos. Lokální ani mezinárodní ceny ještě odhaleny nebyly, ale jisté je, že konzoli půjde sehnat pod tisíc dolarů, tedy za méně než 21 300 Kč v přepočtu.