Americký technologický gigant Microsoft ukončuje exkluzivitu technologie Copilot+ AI pro čipy Qualcomm a zpřístupňuje ji také pro nové procesory Intel a AMD. Od listopadu tak budou moci uživatelé využívat pokročilé funkce umělé inteligence, jako jsou živé titulky, generování obrázků a vylepšení grafiky, na širší škále počítačů.

Nové procesory Intel řady 200V a čipy řady Ryzen AI 300 od AMD budou vybaveny výkonnými neurálními procesorovými jednotkami (NPU), které umožní lokální zpracování modelů a nástrojů umělé inteligence.

Díky tomu budou počítače s těmito procesory schopny poskytovat funkce umělé inteligence. Pro hráče je obzvláště zajímavá funkce Auto Super Resolution, která v reálném čase zvyšuje rozlišení grafiky a obnovovací frekvence bez omezení výkonu.

První počítače s Copilot+ poháněné čipem Snapdragon X Elite od Qualcommu byly představeny v červnu. Od listopadu budou funkce Copilot+ k dispozici jako bezplatná aktualizace pro všechny počítače s procesory Intel řady Core Ultra 200V a čipy řady Ryzen AI 300 od AMD, které běží na nejnovější verzi Windows.