Kosmická loď Odysseus, vyvinutá společností Intuitive Machines, dosáhla významného úspěchu v kosmickém průzkumu díky svému úspěšnému přistání na Měsíci. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) tak pokračuje ve snaze o rozšíření lidské přítomnosti ve vesmíru a podporuje přípravy na budoucí pilotované mise NASA v rámci programu Artemis.

Odysseus byla vyslána na svou misi na Měsíc 15. února na palubě rakety Falcon 9 od společnosti SpaceX. Na palubě přistávacího modulu byly nástroje NASA, jejichž úkolem je podpořit budoucí pilotované mise na Měsíc. Přistání, které NASA potvrdila 22. února, bylo ihned oznámeno světu prostřednictvím sociální platformy X (dříve Twitter).

Přestože bylo přistání úspěšné, cesta nebyla bez výzev. Například zpravodajský portál New York Times informoval o technických problémech během letu, které způsobily zpoždění přistání o několik hodin. Přes tyto problémy Tim Crain, technický ředitel společnosti Intuitive Machines, potvrdil, že přestože Odysseus úspěšně přistál a je funkční, stále se čeká na potvrzení, zda mise splní všechny stanovené cíle.

Odysseus má k dispozici omezené časové okno pro odesílání dat zpět na Zemi, než na Měsíci nastane období tmy a přeruší se dodávka energie pro solárně napájenou kosmickou loď. Navzdory předchozím neúspěchům, jako byl pokus o přistání konkurenční společnosti Astrobotic s modulem Peregrine, plánuje Intuitive Machines v průběhu tohoto roku vypustit další dva lunární moduly.