Je to už více než rok a půl, co rakouská Noctua zaskočila návštěvníky veletrhu Computex pasivním chladičem CPU. Masivní „radiátor“ o váze 1,5 kg prý dokáže uchladit i výkonná CPU a to i přesto, že postrádá jakoukoliv formu aktivního odvětrávání. O odvod tepla se stará jen šestice heatpipe a nezvykle silná žebra. 

Od té doby se ale po chladiči slehla zem. Tedy až doteď, kdy server Fanless Tech zveřejnil fotku finální verze a oznámil, že brzy začne sériová výroba. Do prodeje by měl chladič jít v prvním čtvrtletí příštího roku. 

UCHLADÍ RYZEN 5000 I COMET LAKE

Výrobce se chvástá, že budeme překvapeni tím, co chladič bez větráku dokáže. Co to ale znamená v praxi? Pokud platí informace z veletrhu Computex, tak by si měl chladič bez problémů poradit i s procesory o příkonu 120 W. Samozřejmě za předpokladu, že je počítač sestaven rozumně a nic nebrání přirozenému proudění vzduchu. Pakliže máte počítač osazen aktivním chlazením (stačit by měl jeden chladič v přední části), zvládne prý i 180 W.

To by mělo bez problémů stačit i na 10. generaci Comet Lake procesorů od Intelu (Core i9 10700K má tepelný výkon 125 W) či na řadu Ryzen 5000 od AMD (např. Ryzen 9 5950X má TDP 105 W). Otázkou je, jak si chladič poradí s přetaktovanými procesory, ale to už předbíháme. Vše nám nakonec prozradí benchmarky.