AMD má v současném kvartálu vydat minimálně dvě grafické karty, jak onehdy potvrdila sama generální ředitelka společnost Lisa Su. Už delší dobu se traduje, že firma představí modely s čipem Navi 32 během veletrhu Gamescom, který proběhne koncem měsíce. Tam se má dle zvláštních spekulací představit také nová generace Nintenda Switch.

Parametry zmíněných grafických karet se již dříve staly středem pozornosti zahraničních médií nebo leakerů, jako je Moore's Law Is Dead. Nicméně, nyní provařil klíčové specifikace blížící se karty Radeon RX 7800 XT jeden z partnerů AMD, tchwajwanský výrobce grafických karet PowerColor. Ten na svém oficiálním webu spustil produktovou stránku, která odhalila vše důležité.

Odkaz je sice již nefunkční, ale zahraničním portálům typu Wccftech se povedlo únik zdokumentovat. Teď už je tedy potvrzeno, že Radeon RX 7800 XT nabídne 60 výpočetních jednotek nebo 3 840 jader a 16GB paměť, která využije 256bitové rozhraní sběrnice. S rychlostí 18 Gb/s pak dosahuje propustnosti 576 GB/s. Potěší také 64MB Infinity Cache.

Grafické jádro Navi 32 pak v případě této konkrétní varianty dovede běžet na frekvenci 2 255 MHz při hraní v OC režimu a hodnota nejvyšší boost taktu činí 2 565 MHz. Ve speciálním silent režimu se tato čísla trochu snižují – gaming klesá na 2 210 MHz a boost na 2 520 MHz. Vzhledem k počtu shaderů i CU se pravděpodobně jedná o standardní konfiguraci GPU, nikoliv osekanou. Údajně se dočkáme hrubého výpočetního výkonu kolem 40 TFLOPS.

PowerColor, kromě výše zobrazeného snímku grafického čipu, zveřejnil také rendery svého modelu Red Devil jako takového. Půjde o 2,2slotovou kartu s trojicí ventilátorů a designovým provedením plným zářivě červených prvků.

Co se nakonec týče ceny, ta stále zůstává neznámá. Radeon RX 7800 XT se nicméně bude řadit pod čerstvě představenou Radeon RX 7900 GRE s cenovkou 649 dolarů, která ale u nás nejspíš bude dostupná jen v kompletních herních sestavách. Podle serveru Wccftech by mohlo AMD nadcházející kartě nastavit cenu mezi 549–599 dolary.