AMD zatím představilo pouze čtyři grafické karty nové generace, přičemž tři z nich spadají do high-endového segmentu a jedna do low-endového. Modelů zlaté střední třídy jsme se prozatím nedočkali, avšak dle posledních spekulací má dorazit již brzy, a to koncem srpna na akci Gamescom 2023. Uvedení nových modelů v tomto kvartálu navíc potvrdil sám červený tým.

Katalog RDNA 3, kde se aktuálně nachází desktopové karty Radeon RX 7900 XTX, RX 7900 XT, RX 7600 a nově také RX 7900 GRE, má být již brzy obohacen o nové modely střední/vyšší střední třídy, které obdrží grafický čip Navi 32. Řeč je konkrétně o grafikách Radeon RX 7800 a RX 7700, které mají dostat 16GB a 12GB paměť.

Během hovoru o výdělku v druhém čtvrtletí letošního roku nastínila generální ředitelka AMD plány do budoucna. Mezi nimi bylo, že firma hodlá rozšířit nabídku RDNA 3 grafických karet o nové modely pro nadšence, jak informoval server Wccftech.

Na tomto tvrzení jsou zajímavé hned dvě věci. Zaprvé, Lisa Su mluví v množném čísle, a tudíž nepřijde pouze jedna nová karta, ale minimálně dvě. Zadruhé, zmíněny byly grafiky pro nadšence, ale není úplně jasné, co si pod tím představit. Wccftech poznamenává, že současné TOP modely Radeon RX 7900 XT/XTX společnost označuje jako „ultra nadšenecké“ a obecně se za nadšenecké produkty považují spíše dražší kousky.

Teoreticky by tak firma mohla doplnit něco do cenového segmentu 500–700 dolarů (možná Radeon 7900 se 70 výpočetními jednotkami?), který je zatím skoro prázdný. Pokud se ale nebude jednat o novinku řady 7900, pravděpodobně to znamená, že ceny Radeonů RX 7800 a RX 7700 zmíněné v tomto úniku jsou moc nízké. Další možnost je, že Lisa Su pouze přehání.

Jsme tedy zvědaví, jaké produkty červeného týmu budou nakonec představeny během Gamescomu.