Jako vždy po vydání výraznějšího zařízení se naše zraky upínají k webu iFixit, který tyto novinky rozebere a zhodnotí, jak dobře se dají opravit. Nejinak to je u nového Mac Studia; malého, ale velmi výkonného počítače z dílen Apple.

U něj jsme se právě z rozebrání dozvěděli, že se uvnitř nachází dvě místa pro SSD paměťové karty. To na první pohled vypadá skvěle, tato místa vám ale bohužel v realitě k ničemu nebudou, počítač totiž lepší SSD nepřečte a vám tak nedovolí je využít.

Právě tyto sloty iFixit testovalo. Zkoušeli do druhého slotu přidat disk s větší kapacitou; neúspěšně. Dokonce i když použijete jediné SSD s jinou velikostí, než má to základní, nedonutíte počítač jej využívat. Disk je tak vyměnitelný, ale vylepšit jej moci nebudete.

Není jasné, proč Apple zvolil vyměnitelný slot pro SSD, když nemůžete použít jiná než ta, která se zařízením přichází. Nejspíš jde o krok v úsilí Apple o vytvoření možnosti vlastní opravy některých jejich zařízení. Když byste právě s pamětí měli problémy, byla by tak možnost vyměnit ji doma.

Co se týče opravitelnosti zařízení, šroubky jsou skoro všude schované, a tak jeho otevírání není jednoduchým úkolem. Chladící systém je snad největší na kterémkoli Macu, pokud nepočítáme Mac Pro.

U iFixit si Mac Studio vysloužilo šest bodů opravitelnosti z deseti.