Na portále komunitního financování Kickstarter se zrodilo spoustu kvalitních projektů. Jako příklad bychom mohli uvést brýle pro virtuální realitu Oculus Rift, chytré hodinky Pebble nebo třeba chytrý sous vide vařič Anova. Čas od času ale z Kickstarteru vzejde i propadák. Za všechny jmenujme třeba herní konzoli na bázi Androidu Ouya.

Přečtěte si také: EU bude vyžadovat standard USB-C u mobilů

Obáváme se, že i novinka Cyrcle Phone 2.0 bude patřit spíše do té druhé kategorie. Jedná se o oválný mobil s kruhovým displejem, který slibuje nový zážitek z používání telefonu. „Design, který je inovativní, jedinečný a osvěžující, reflektuje tvar našich rukou a spontánnost našich životů,“ stojí v popisku. Na první pohled je ale patrné, že kruhový displej je spíše nepraktický. Nepočítá s ním ani operační systém Android 10, na kterém mobil běží, ani mobilní aplikace. Ve výsledku jsou apky buďto oříznuté, nebo naopak využívají jen část displeje. Vynálezci mobilu na obavy o praktičnost reagují představením Freeform módu, tedy možnosti volně upravovat velikost okna aplikace a poměr stran. To ale problém neřeší.

Náročné uživatele taky překvapí, že pod spojením „nádherný displej“ si autoři kampaně představují LCD IPS s rozlišením 800 x 800 pixelů. Technické parametry jsou vůbec podprůměrné. Posuďte sami: 3 GB RAM, 32 GB úložiště (eMMC), dvě kamery s rozlišením 13 Mpx a Li-Po baterie s kapacitou 2000 mAh. Čipset výrobce nespecifikoval, víme jen tolik, že je to Snapdragon.

Cena je přitom nadprůměrná. V předprodeji za Cyrcle Phone 2.0 zaplatíte 699 a po uvedení na trh dokonce 999 dolarů (tj. 15 tis. a 22 tis. Kč bez DPH). Nevýhodný poměr ceny a výkonu nezachrání ani unikátní prvky v podobě dvou jack konektorů na připojení sluchátek, dvou USB portů a teplotního senzoru. Přesto všechno mohou autoři kampaně slavit, během několika dní po spuštění se jim podařilo udat téměř 70 kusů, což stačí na splnění cíle 10 000 dolarů. První zákazníci dostanou mobil ještě letos v prosinci.