Organizace spojených národů (OSN) vyzývá k uvážlivému používání chytrých telefonů ve školách. Tato mezinárodní organizace zdůrazňuje, že v rámci vzdělávacích institucí by měla být prioritou technologie, která aktivně podporuje učební proces a přispívá k efektivnímu vzdělávání.

Podle UNESCA, vzdělávací, vědecké a kulturní agentury OSN, má méně než čtvrtina všech zemí zákony nebo politiky, které by omezily používání telefonů ve školách. Ve Velké Británii jsou pravidla stanovena řediteli škol, přesto většina škol uplatňuje určitá omezení. Tato omezení jsou často zavedena s cílem minimalizovat rozptylování a maximalizovat učební výkon studentů.

V České republice neexistuje žádný celostátní zákaz, a tak je rozhodnutí o použití mobilních telefonů během školního dne ponecháno na jednotlivých školách a jejich ředitelích.

„[Studie zjistila] příklady používání chytrých telefonů ve škole, které odvádí pozornost studentů od učení a zároveň zvyšuje rizika pro jejich soukromí,“ uvedl pro zpravodajský server BBC Manos Antoninis, autor zprávy Global Education Monitor 2023.

Oficiální zpráva UNESCA dále cituje několik studií, které ukázaly, že zákaz mobilních telefonů ve školách může vést ke zlepšení akademických výsledků. Tyto studie naznačují, že omezení používání mobilních telefonů může mít pozitivní dopad na učební výsledky studentů, což podporuje názor OSN na uvážlivé používání technologie ve školách.