Technologický velikán Oracle má v plánu zvýšit svou dominanci na trhu s cloudovými řešeními, a tudíž letos investuje miliardy dolarů do grafických čipů od společnosti Nvidia. Ve středu to prohlásil sám zakladatel a předseda představenstva firmy Larry Elisson.

Dá se říct, že pro současnou práci s cloudem, potažmo umělou inteligencí, jsou GPU od Nvidie aktuálně nejpokročilejší. V posledních měsících po nich prahnou nejrůznější společnosti, které se chtějí v těchto oblastech prosadit, a jak jsme vás nedávno informovali, výrazně to prodlužuje čekací dobu. Na produkty typu H100 se má čekat klidně i rok, a navíc se předpokládá nárůst cen. Oracle ale bude pravděpodobně patřit mezi zákazníky s přednostním vyřízením objednávky.

Oracle má proti sobě řadu významných konkurentů, jako například Microsoft nebo Amazon Web Services. Podle informací agentury Reuters se firma zaměřila především na budování rychlých sítí, které „dokáží promíchat obrovské množství dat potřebných k vytvoření systémů umělé inteligence podobné ChatGPT“.

Během akce Ampere měl Elisson také prohlásit, že Oracle utratí ještě větší množství peněz, konkrétně trojnásobek, za procesory od firem Ampere a AMD. Naznačil navíc, že Intel je kvůli své „zastaralé“ x86 architektuře, jež dosáhla svých limitů, ze hry. Modrý tým přitom od roku 2008 figuroval v síti partnerů Oracle jako jeden z hlavních.

Oracle už v loňském roce potvrdilo, že hodlá investovat do čipů Nvidia H100 a A100. Rýsuje se tedy širší partnerství mezi těmito dvěma společnostmi.