Dle nedávno zveřejněných informací zpravodajského portálu Reuters má společnost OpenAI, která stojí za populárním textovým AI nástrojem ChatGPT, v plánu vyvíjet své vlastní čipy pro umělou inteligenci a uvažuje i o možném nákupu jiné společnosti.

Generální ředitel OpenAI, Sam Altman, v minulosti poukázal na nedostatek GPU jako na příčinu problémů s výkonem a spolehlivostí API firmy. Vývoj vlastního čipu by mohl snížit náklady. Altmanův zájem o získání více čipů vyplývá z dvou kritických problémů: prvním je nedostatek vyspělých procesorů pro software OpenAI a druhým jsou vysoké a často nečekané náklady na provoz hardwaru, který je nezbytný pro provoz produktů a aktivit firmy.

Momentálně na trhu s čipy pro AI dominuje společnost Nvidia. Pro vývoj svých technologií využívá OpenAI superpočítač od Microsoftu s 10 000 GPU vyrobených právě „zeleným týmem“. Microsoft, který je mimo jiné klíčovým partnerem OpenAI, pracuje na svém čipu pro AI už od roku 2019. Aktuálně se spekuluje o tom, že jej představí už v příštím měsíci.

Pro OpenAI by mohl být vývoj vlastních čipů rozhodujícím krokem k větší nezávislosti a lepší pozici na trhu umělé inteligence.